ROLUL
FRUNZELOR IN NATURA
Este un organ al
plantei care ajută la prepararea hranei, fiind numită“bucătăria
plantei”.Pentru prepararea hranei, plantele au nevoie de :- apă ;- lumină şi
căldură ;- substante minerale ;- dioxid de carbon
.Frunzele sunt
diferite ca formă şi mărime, fiind formate din :- o porţiune cu
care frunza se prinde de tulpină;- o codiţă care susţine frunza şi o ajută
să se orienteze spre lumină;- o parte turtită, lăţită.Funcțiile principale ale
frunzei sunt: fotosinteza, transpirația și respirația. Fiind cel mai plastic organ vegetativ al
plantei, frunza se poate metamorfoza, adaptându-se pentruîndeplinirea
altor funcții: de protecție, de absorbție, de depozitare a substanțelor
derezervăși a apei, de înmulțire vegetativă
Părțile componente
La majoritatea
plantelor frunza este simpla, formata din trei parti :
limb, petiol,
teaca.
Limbul
este partea
latita a frunzei care are culoarea verde, deoarece celulele salecontin foarte
multe cloroplaste. Frunzele isi pastreaza culoarea verde,
daca plantele au lumina. Tinute la intuneric mai mult timp, ele se
ingalbenesc.Limbul este strabatut de niste vinisoare numite nervuri.
Acestea sunt fasciculelibero – lemnoase care se continua din tulpina si
se ramifica in frunza.Forma limbului este diferita de la o planta la alta.
El poate fi in forma de ac (lamolid, brad si pin), linie(la grau si
porumb), lance(la salcie), inima(la tei),oval(la par),sageata la (sageata –
apei ).La unele plante, limbul frunzei are marginea intreaga(la liliac);la
altele estecrestata sau dintata(la tei). La numeroase frunze aceste
crestaturi se adancesc, formandlobi(stejar, vita de vie si artar). Cand
crestaturile limbului sunt foarte adanci, fiecare lobare o conditie proprie.
Aceste frunze sunt compuse (frunzele de mazare,
canepa, salcam,castan)
• Petiolul
este codita care sustine limbul si – l indeparteaza de tulpina.
Astfel, frunzele pot sa primeasca cat mai multa lumina. Unele plante au frunzele
lipsitede petiol(graul, porumbul)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu