luni, 11 noiembrie 2013

Frunza



ROLUL FRUNZELOR IN NATURA


Este un organ al plantei care ajută la prepararea hranei, fiind numită“bucătăria plantei”.Pentru prepararea hranei, plantele au nevoie de :- apă ;- lumină şi căldură ;- substante minerale ;- dioxid de carbon

.Frunzele sunt diferite ca formă şi mărime, fiind formate din :- o porţiune cu care frunza se prinde de tulpină;- o codiţă care susţine frunza şi o ajută să se orienteze spre lumină;- o parte turtită, lăţită.Funcțiile principale ale frunzei sunt: fotosinteza, transpirația și respirația. Fiind cel mai plastic organ vegetativ al plantei, frunza se poate metamorfoza, adaptându-se pentruîndeplinirea altor funcții: de protecție, de absorbție, de depozitare a substanțelor derezervăși a apei, de înmulțire vegetativă


Părțile componente
La majoritatea plantelor frunza este simpla, formata din trei parti :
limb, petiol, teaca.

 
  Limbul 
este partea latita a frunzei care are culoarea verde, deoarece celulele salecontin foarte multe cloroplaste. Frunzele isi pastreaza culoarea verde, daca plantele au lumina. Tinute la intuneric mai mult timp, ele se ingalbenesc.Limbul este strabatut de niste vinisoare numite nervuri. Acestea sunt fasciculelibero – lemnoase care se continua din tulpina si se ramifica in frunza.Forma limbului este diferita de la o planta la alta. El poate fi in forma de ac (lamolid, brad si pin), linie(la grau si porumb), lance(la salcie), inima(la tei),oval(la par),sageata la (sageata – apei ).La unele plante, limbul frunzei are marginea intreaga(la liliac);la altele estecrestata sau dintata(la tei). La numeroase frunze aceste crestaturi se adancesc, formandlobi(stejar, vita de vie si artar). Cand crestaturile limbului sunt foarte adanci, fiecare lobare o conditie proprie. Aceste frunze sunt compuse (frunzele de mazare, canepa, salcam,castan)


• Petiolul  este codita care sustine limbul  si – l indeparteaza de tulpina. Astfel, frunzele pot sa primeasca cat mai multa lumina. Unele plante au frunzele lipsitede petiol(graul, porumbul)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu